[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
آمارنشریه::
مقالات در دست چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
..............
مقالات منتشر شده: 440
نرخ پذیرش: 45.4
نرخ رد: 54.6
میانگین داوری: 150 روز
میانگین انتشار: 164 روز
..
نماد اعتماد الکترونیک
..
نشانی:
نام صاحب امتیاز: سیدهادی حسینی خامنه
نشانی: تهران- خیابان ولیعصر (عج)- خیابان شهید عباسپور- خیابان برادران- کوچه شهروز شرقی- پلاک 9
تلفن: 88676861
دورنگار: 88676860
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴۴۳ نتیجه برای نوع مطالعه: پژوهشي

دکتر صادق آئینه وند،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

     این مقاله می خواهد با تعریفی جدید از عصر و نسل رابطه ی آن دو را بر اساس ملاحظه ی جدید تاریخی و مبتنی بر کارکرد جوهری هر یک روشن نماید.
     اگر عصر را گذشته از قالبی برای تاریخ،به معنی عنصری طبیعی نیز به حساب آوریم؛ سببیّت، علل و معلولات در نگاه مورخ غایب نخواهد ماند. زیرا هر ترکیب تاریخی، متضّمن عناصری از زمان جغرافیایی، زمان اجتماعی و زمان فردی است . حاصل جمع این عناصر سه گانه با لحاظ زمان،تاریخ را در نزد مورخ می سازد.
دکتر اصغر افتخاری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

در این مقاله مولف سعی دارد تا با ورود به فضای سیاسی حاکم بر اولین حکومت اسلامی، در قالب ساختار و واژگان علوم سیاسی، دیپلماسی حکومت پیامبر(ص) را بررسی کند. برای این منظور پس از نقد تعاریف موجود از دیپلماسی در علم سیاست، مولف اقدام به ارائه تعریفی تازه نموده و سیره عملی و نظری پیامبر(ص) را با توجه به آن ساختار و قالب مورد بررسی مجدد قرار داده تا در نهایت دیپلماسی حکومت پیامبر(ص) برای خواننده توضیح داده شود. درک روابط قدرت در عصر پیامبر(ص) اولویت نخست پس از آن‌گونه شناسی دیپلمات‌ها صورت پذیرفته و با توجه به معیارهای چهارگانه مطرح، انواع دیپلمات‌ها معرفی شده‌اند. و برخی ویژگی‌های دیپلمات‌ها چون التزام اخلاقی، مقبولیت مردمی، علم و آگاهی، زبان دانی و سخنوری و بالاخره حسن ظاهر به عنوان مهمترین شاخص‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. درادامه وظایف پنجگانه ی انواع دیپلمات‌ها مطابق با نیازهای آن عصر تعریف شده است.
فصل مهم این مقاله را «روش‌های دیپلماتیک» تشکیل می‌دهد. در این فصل روش‌های مسالمت‌آمیز و نظامی معرفی گردیده است است. مکاتبه، مذاکره، امان، عفو و بخشش، ترغیب، گسترش روابط، تظاهر، وقت‌کشی، میانجیگری، جلوگیری از تشنج و بالاخره استفاده ی بهینه از شرایط تحمیلی مهمترین روش‌های دیپلماتیک هستند در ذیل مقاله ی روش‌های مسالمت‌آمیز طرح شده‌اند. دسته دوم از روش‌ها نیز دربرگیرنده موارد ذیل می‌باشد: ارهاب، سرکوب، تشکیل گروه فشار نظامی و صلح تاکتیکی.
در ادامه دو موضوع مهم حقوق دیپلمات‌ها و مصونیت‌های دیپلمایتک مورد بحث قرار گرفته و همخوانی آن با عرف سیاسی بررسی شده و در نهایت نیز نامه‌های پیامیر(ص) مورد تحلیل قرار گرفته‌اند و ظرافت‌های دیپلماتیک آنها استخراج شده است.
در مجموع مقاله حاضر ضمن ارائه ی تصویری کلی از دیپلماسی اسلامی، راه را برای محققان و منتقدان، جهت تأمل در این بحث بسیار مهم می‌گشاید.
 
 
فاطمه جعفرنیا،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

تاریخنگاری اسلامی با تدوین سیره ی پیامبر بر مبنای اصول علم حدیث آغاز شد.سپس تک نگاری های متعدد ی تألیف گردید و از آن پس تاریخ نگاری اسلامی وارد مرحله ی جدیدی شد.و وقایع نگاری مورد توجه قرار گرفت. یکی از انواع مهم وقایع نگاری، تألیف تواریخ عمومی است. ابو حنیفه دینوری از جمله مورخان مسلمانی است که  بر اساس شیوه ی تاریخ نگاری عمومی به تألیف کتاب اخبارالطوال پرداخت.
   در این مقاله، به بررسی ویژگی های تاریخ نگاری و تاریخ نگری (بینش تاریخی)دینوری پرداخته شده است . نگارنده بر آن است تا از منظر جامعه شناسی تاریخی، تاریخ نگری مؤلف را مورد بحث قرار دهد. نظریه ی مطرح شده در این مقاله چنین است که: دینوری به عناصر اساسی تحول جوامع یعنی تغییرات اجتماعی و انقلاب توجه داشته،گر چه عمدتاً به مقوله ی تغییرات اجتماعی پرداخته است ولی به نظر می رسد  دینوری، کتاب اخبارالطوال را با هدف نشان دادن عوامل مؤثر در تغییرات اجتماعی تألیف کرد؛ اگرچه دینوری به چنین عامل مؤثر در تغییر توجه داشته؛ اما تأکید اصلی او بر قیام ها و شورش ها (جنبش های اجتماعی) به عنوان یکی از عوامل مؤثر در تغییرات اجتماعی مبین این مطلب است. با درک بینش تاریخی دینوری می توان به انتقادات مطرح شده درباره ی کتاب اخبارالطوال پاسخ داد.
 
 
محبوبه جودکی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

   نوشتار حاضر به بررسی پیدایش رده و گروههای مرتدی می پردازد که پس از استقرار نخستین حکومت مرکزی اسلامی پدید آمد و در این مقطع ارتداد اشکال مختلفی یافت؛ برخی ادعای پیامبری کردند،کسانی مخالف پرداخت زکات (مالیات) بودند و گروهی دیگر از دین برگشتند.
    نوشتار حاضر این سؤال را مطرح می سازد که چرا این بحران بلا فاصله پس از ایجاد شرایط تثبیت حکومتی تازه رخ می دهد؟ نگارنده بر آن است که شرایط سیاسی شبه جزیره عربی و سنن و قواعد اجتماعی این سرزمین نقش مهمی در زمینه سازی پیدایش چنین بحرانی داشته است. نگارنده همچنین خاطر نشان می سازد که ابوبکر این بحران سیاسی را با استفاده از قواعد اجتماعیو سیاسی این ناحیه فرونشاند.
 
دکتر نورالله کسایی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده


دکتر محمود مهدوی دامغانی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

یکی از مهمترین پدیده‌های اجتماعی در جوامع انسانی جریان نفاق است. هر چند این پدیده به طور معمول در جوامع انسانی وجود دارد اما در شرایط تحولات عمیق فکری، سیاسی و اجتماعی به طور گسترده‌ای فعال می‌شود. نفاق در تاریخ زندگانی پیامبر اکرم (ص)-پس از بعثت- از مهمترین جریان‌های اجتماعی است.
     از آنجا که ظهور اسلام، انقلابی تمام عیار در صحنه مناسبات اجتماعی به وجود آورد؛بیشترین نفاق هم با مشخصات و مختصات کامل در عصر پیامبر (ص) چهره نمود. لذا شناسایی نفاق زمان پیامبر (ص)، می‌تواند محقق را به درک دقیق‌تری از جریان‌های اجتماعی مشابه در دیگر اعصار حیات بشری رهنمون شود.
 
 
دکتر علیمحمد ولوی، سیمین قربانپور دشتکی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

      رفتارهای سیاسی گروههای مطرح در هر جامعه نسبت به یک مسئله  مبین نوع نگرش و ذهنیت حاکم بر آن گروه از مسئله می باشد . شناخت نوع نگرش این گروهها ، در شناخت انگیزه های آنان از رفتارهای سیاسی که در مقابل یا همسو با حاکمیت زمان قرار می گیرد، موثراست .
    در این مقاله سعی بر آن است تا علاوه بر شناخت اندیشه هایی مقابل و همسو با حاکمیت ، به تاثیر این اندیشه ها بر رفتار سیاسی مردم کوفه ،در فاصله سالهای  های ۳۵ تا ۶۱ هجری پرداخته شود.
    نمود بارز تاثیر اندیشه های رایج در رفتار سیاسی مردم کوفه را در شورش ها و جنگهای داخلی، از اواخر عهد خلفای راشدین، و ادامه آن را با شدت بیشتری در دوره اموی می توان دید .
    تقابل دو اندیشه سیاسی فعال شیعی و خارجی با اندیشه های سیاسی رایج بر جامعه چون ارجاء خالص و جبر خالص از یک سو، و سیاست سرکوب ،ارعاب ،تهدید و تطمیع حاکمیت از سوی دیگر از مهمترین عوامل جهت دهنده به این رفتار ها بودند.   
عباس احمدوند، سعید طاوسی مسرور،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


رقیه ایراهیمی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


سیده فهیمه ابراهیمی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


حسن حضرتی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


سیّده سوسن فخرائی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


فهیمه فرهمندپور، زکیه دوست کام،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


عبداله ناصری طاهری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده


فاطمه احمدوند، حسین قرچانلو،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده


محمد تقی امامی خوئی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده


اسماعیل حسن زاده،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده


سید احمد رضا خضری،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده


زهیر صیامیان گرجی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده


علی غلامی دهقی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۸۸ )
چکیده



صفحه 1 از 23    
اولین
قبلی
۱
...
 

پژوهشكده تاريخ اسلام، فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام A Quarterly Journal of Historical Studies of Islam
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 51 queries by YEKTAWEB 4699